Eelt en kloven

Eelt is een plaatselijke verdikking van de bovenste laag van de opperhuid (hoornlaag), dit ontstaat door druk of wrijving. Vaak zit dit onder de bal van de voet en als rand bij de hiel van de voet of aan de zijkant. Soms zit er ook eelt op de bovenkant van de tenen.

Een dun laagje eelt is een natuurlijke bescherming van de huid en is dus ook niet erg. Als het echter te dik wordt, kan het voor problemen zorgen. De plekjes kunnen pijnlijk worden en geven soms een branderig gevoel.

Ook kunnen er kloven ontstaan, deze kunnen erg pijnlijk worden. Kloven ontstaan doordat de huid te droog is en niet meer elastisch. Oppervlakkige kloven gaan niet verder dan de opperhuid, ze zijn vervelend, maar over het algemeen niet echt pijnlijk. Diepe kloven kunnen de huid kapot maken, er ontstaan dan scheuren die pijnlijk zijn en soms zelfs bloeden.

Behandeling van eelt en kloven is erop gericht om de elasticiteit van de huid weer te vergroten. Dit betekent dat het eelt verwijdert wordt, dit gebeurd door middel van een mesje en een frees. Met het mesje wordt voorzichtig de harde eeltlaag weggesneden, daarna wordt met een frees de huid weer glad gemaakt. Hierdoor krijgt de huid meer elasticiteit en kan de kloof genezen.

Door het eelt weg te halen, zullen de klachten direct verminderen en kunt u weer beter lopen.

Na de behandeling worden voeten verzorgt met een verzorgende voetencreme.